Heidi og Søren Downunder
Forside > Alice Springs


Aktuelt

Nyheder


Vi er godt hjemme, og har haft en rigtig god rejse. Tak til alle der har fulgt os og gjort det muligt på den ene eller den anden måde!

 

Godt nytår!!

 

Alice Springs

Vi fløj fra Darwin til Alice Springs. Vi trode vist begge at det var ørken og fladt... begge dele forkert! Her er nogle bjerge (ikke så høje, men bjerge) og det regner omkring 300 mm om året. Og ganske grønt på denne årstid.

Tirsdag d. 8. november

Vi blev hentet i minibus på vores hostel. Vi var 3 dage på bush-safari til Ayers Rock-området.

Undervejs gjorde vi flere stop - det første på en kamel-farm en time fra Alice Springs. Kameler blev importeret til Australien nogle hundrede år tilbage - og nu bliver de eksporteret tilbage til de arabiske lande igen (4.000 kr/stk) - fordi de ikke har sygdomme (mund-og-klov syge og tuberkulose). Den farm vi besøgte var "kun" på 200.000 ha...!

Der var kun 39 grader og luften var tør (der kan blive over 50 grader). Det er tydeligt at mærke at det er fastlandsklima, da luften er mere tør her. Til gengæld kan det blive koldt om natten - de har nattefrost om vinteren, men nu var der 18 grader om natten.

Det røde sand er meget karakteristisk og er meget jernholdigt, og er derfor okker-farvet. Det indeholder også andre mineraler, og er derfor ret frugtbart.

Vi så en høg flyve over vejen med en slange i næbet som den lige havde fanget.

De har en slagter-fugl (Butcher bird) - navnet fordi den hænger sit bytte op i trærne - ligesom en slagter hænger sit kød op (deraf navnet).

Man skal holde øjne og ører åbne. Munden kan selv stå åben, for her er betagende flot. De har mange lyn-nedslag med deraf følgende brande. Nogle træer er så snedigt indrettet, at de frø de smider skal afbrændes før skalden knæker og frøene kan spire - men først når de er 15-16 år gamle. Brænder de før, kommer der ikke nye trær foreløbigt.

Undervejs så vi Mount Conner (den ligner Ayers Rock til forveksling, men er helt flad på toppen istedet).

Vi var på en rask travetur i Olgas bjergene - gennem vandløb, hvor det var rart at få kølet tæerne lidt. Olgas er nogle store sten der ligger samlet ca 70 km fra Ayers Rock.

Derefter kørte vi ud til den berømte knop for at se solnedgangen (også kendt som "Ayers Rock")... Vi fik serveret kølig vin og snacks til udsigten.

Vi skulle sove i telt igen, men det var mere fristende at sove under åben himmel, da det var stjerneklart. Der var 13-15 grader om natten. Mælkevejen rejste sig meget klart og næsten lodret op over himlen. Heidi så 3-4 stjerneskud. Man kan tage på 5-stjernet hotel, men hvad er det når man kan ligge under universets stjernetæppe og lulles i søvn til chikadernes sang. En fugl slår dagens sidste triller, som om den sagde "Tak for idag, vi ses imorgen".

Onsdag d. 9. november - Ayers Rock

Guiden vækkede os kl 4! Vi skulle nå at se solopgangen på Ayers Rock. Der var nok ikke helt så flotte farver på bjerget som der kunne være. Vi fik at vide at en stærk vind blæste sand op som skyggede for solstrålerne.

Planen var at klatre op på Ayers Rock, men da den var lukket pga vinden, gik vi 6-7 km rundt om den. Vi håbede så at vinden ville læge sig, men det gjorde den ikke.

Vi måtte tilbage til vores telt-lejr for at spise frokost, og derfra køre til Kings Creek Station, hvor vi skulle overnatte. Der var 41 grader, så vi kølede os i poolen om eftermiddagen!

Guiden lavede aftensmad over bål. Han bagte brød med krydderier i en gryde, og så var der 2 slags kyllinge-gryderetter med honning og rødvin og andre gode sager. Det hele fik lov at simre et par timer i gløderne. Det smagte mesterligt!

Igen blev natten tilbragt under åben himmel. Der kom nogle kraftige vindstød med en skovlfuld sand i hælene - nå ja det kunne jo rystes af om morgenen.

Torsdag d. 10. november - Kings Canyon

Om morgenen startede vi igen kl 4. Vi skulle på vandring i Kings Canyon før det blev for varmt. Mens vi vandrede op ad bjerget, så vi solopgangen og en kænguru som tog sin morgenmad helt roligt. I dalen var der en oase der hed "Edens have" (Garden of Eden) lukket inde mellem klipperne.

Efter at have spist frokost i teltlejren var det tid til at sætte næsen mod Alice Springs og civilisationen igen. Vi havde kørt ialt 1620 km de 3 dage.

Vi var på anbefaling af guiden ude at spise på en saloon, hvor vi smagte kænguru, emu, krokodille og kamel på en gang. De lokale spiser ikke disse dyr, de foretræker okse, lam og kylling.

Fredag d. 11. november

Vi så "Royal Flying Doctors Service" (de flyvende læger) base i Alice Springs. De servicerer et område større end England!

Derefter var vi på "Reptile Center" (krybdyr) hvor vi så mange af ørkenens kryb (slanger, 4-ben osv). Vi rørte også ved nogle af dem (som vi også havde prøvet på vores polterabend).

Fakta

Misteltenen spreder sig vha fuglene, som gerne spiser dens frø. Da de er meget klæbrige spreder fuglene dem til andre træer, hvor frøene sætter sig fast og borer sig ind i grenene for at suge næring. Med tiden vil misteltenen dræbe sin værtsplante. Vi så rigtigt mange træer med mistelten i.

Ghost Gum er et træ med en hvid stamme. Den gror i tørre områder. Vi så den i Kings Canyon. Den hvide farve er støv, som er solbeskyttelse. Dette støv bruges af lokale om solcreme. Når den mangler vand, afbryder den forbindelsen til en gren eller to for at sikre vand til resten af træet - så istedet for at hele træet går ud, kapper den nogle grene af - smart i en ørken.

 

Design by Futtrup