Heidi og Søren Downunder
Forside > Camper-turen 2


Aktuelt

Nyheder


Vi er godt hjemme, og har haft en rigtig god rejse. Tak til alle der har fulgt os og gjort det muligt på den ene eller den anden måde!

 

Godt nytår!!

 





Camper-turen 2

Fredag d. 25. november

Vi satte kursen mod Brisbane (150 km) hvor vi skulle have camperen til et sikkerheds-tjek på deres værksted. Det er en stor by at hitte rundt i, men vi fandt værkstedet, og efter vel-overstået tjek, havde vi fået nok af storbyen, og satte kursen mod Toowoomba (125 km vest for Brisbane). Efter at have besøgt Turist-informationen, fandt vi en campingplads og gik i seng.

Lørdag d. 26. november - Rodeo

Vi havde set et opslag om at der var Rodeo i byen. Vi tog ud til byens "Showgrounds" (dyrskue-plads). Der var "National Finals Rodeo" - dvs de nationale mesterskaber i rodeo for hele Australien. Der var nogle af landets bedste i alle kategorier af Rodeo.

  • Vi så først Rodeo på heste, hvor rytteren skulle holde sig længst muligt på dyret - det var både med og uden sadel.
  • I næste disiplin skulle rytteren fange en kalv ved hornene ved at kaste sig af hesten og nedlægge kalven.
  • Senere skulle to ryttere arbejde sammen om først at indfange en kalv ved hornene med lasso og den anden rytter skulle så fange bagbenene med lasso. De var dygtige og professionelle - det var tydeligt.
  • En mand kunne også fange en kalv med lasso - hoppe af hesten mens hesten langsomt bakkede for at holde kalven. Manden lagde lynhurtigt kalven om på siden og snurrede benene sammen.
  • Til sidst kom det mest halsbrækkende - rodeo på en fuldvoksen gal tyr....måske i bogstavligste forstand, for en rytter blev båret ud på båre og med halskrave - ufattelig at de tør!

Det var en stor oplevelse at se, hvordan rytter og hest arbejder sammen og hvordan de bruger dem som et uundværligt arbejdsredskab.

Vi havde om formiddagen ringet til Martha Rahbæk, og var blevet inviteret på aftensmad. Martha er født og opvokset i Gudum på "Gudum Kloster". Det var hendes bror der sagde til os til eftergilde, at vi da bare skulle kigge forbi dem. Det gjorde vi så, og vi blev mødt med meget stor gæstfrihed. De havde lige købt et nyt hus, og det var vi ovre og se - og fik aftenkaffe der.

Vi overnattede i deres indkørsel.

Da vi skulle til at sove, blev det tordenvejr. Vi har ikke før oplevet tordenvejr på den måde. Der var lyn flere gange i sekundet (ligesom et lysshow), og til tider var hele landskabet oplyst. Det varede vist et par timer. Martha kom ud og tilbød os at sove inde i huset, men det var nu hyggeligt at ligge og se på lynene og høre regnen tromme hårdt på camperens tag.

Søndag d. 27. november - Danish Flower Art

Søndag formiddag var vi først til marked ved den nærliggende skole. Det var noget af et tilløbsstykke - der var op til 7.000 besøgende og det blev afholdt en gang i måneden. Efter at have spist en australsk specialitet "Meat Pie" (kød tærte) til frokost, kørte vi til "Crows Nest Falls", som var et vandfald 30 km nord for.

Forretningen som Martha og Poul Erik Møller (Rahbæk) havde, var en blomster-forretning. Deres hjemmeside kan ses her: "Danish Flower Art". De sælger blomster og mange andre ting i deres butik. De flyttede til Australien for 22 år siden, efter at have boet på Falster i 22 år. Martha var lige kommet tilbage til Australien d. 20. november efter 8 ugers ferie i Danmark.

De havde træer med advokado, citron, appelsin, laurbær, figner. Vi fik en frisk advokado til aftensmaden - de smagte rigtigt godt!

Vi fik en længere snak om aftenen om danske og australsk forhold. Vi overnattede igen i deres indkørsel.

Toowoomba ligger i 700 meters højde, så den har ry for at have et køligere klima end resten af Australien. De får ca 950 mm regn om året. De 2 nætter vi var her var ihvertfald køligere end de andre vi har oplevet hernede - vi måtte finde dynen frem!

Mandag d. 28. november

Vi kørte til Toowoomba og fik fat i et stort kort over Australien, mailet og skrevet lidt her til hjemmesiden. Da vi forlod byen, var vi lige inde hos en lokal vinbonde og smage hans produktion - det smagte godt! Hans vingård var ikke så stor, og han kunne nemt afsætte det hele - men ville ikke være større, da han så skulle til at have folk ansat.

Derefter fortsatte vi ind i landet til Goondiwindi (ca 200 km vest for Toowoomba). Der imellem var der et skilt hvor der stod, at der altså lige var 150 km til næste tankstation! Det var lidt øde i det område. Vi fandt en campingplads Goondiwindi. Senere fandt vi ud af, at vi faktisk var en time mere foran DK - vi var nemlig kommet ind i New South Wales (delstaten med Sydney), som er en time foran Queensland. Vi havde godt nok undret os lidt over hvorfor butikker mv havde lukket når vi synes de skulle have åbent lidt endnu... :o)

Tirsdag d. 29. november

Goondiwindi var det første "rigtige" landbrugsområde vi var i (bortset fra sukker-markerne ved østkysten) - så Soren fik lejlighed til at se lidt maskiner ved byens maskinhandler. De var lidt større end vi normalt ser dem i DK. Det mindste skærebord vi kunne opdrive var 35 fod... og mange traktorer var knækstyret eller bælte-traktorer.

Vi var lige omkring turistkontoret - og der (af alle steder - helt ude i "Outback'en" - mødte vi en landbrugsskole-elev fra Kongensgård-tiden - og som nu kommer i Elim i Holstebro. Han arbejdede i området, og kunne fortælle os lidt om australsk landbrug og mentalitet. Han kørte mejetærsker hos en "Contractor" (slags maskinstation). De havde startet noget nord for, og skulle langt sydpå inden de var færdige. Han troede de skulle høste ca 8.000 ha med den ene mejetærsker de kørte med (kun en 36 fods).

Om eftermiddagen så vi de første mejetærskere på marken. Da vi så 3 på en mark lige ved vejen, drejede vi ind på en markvej. En 2-3 km inde på marken kørte de. Vi fik lov at komme med den ene nogle omgange. Det var ejeren der kørte. Det var en "Case-IH Axial Flow 2388" med en 36 fods skærebord (ca 11 meter bred!). De kørte ikke så stærkt, fordi der var kommet en del regn, så det var gået i leje. Han kunne kun køre 6 km/t, så det var kun små 6 ha/time. Normalt kørte de stærkere, og på en god dag tog de 140 ha!!! Vand% skulle være under 12,5% og de kørte med ca 11% den dag, så det var fint. Kornet blev kørt ud af marken med en kornvogn med snegl i forenden ("Chaser bin"), som læssede det på lastbiler på markvejen. Derfra blev det kørt videre til siloerne i "byen" (som bestod af 5 siloer, en korndynge og 3 huse).

Udbyttet lå på ca 2 ton/ha. Når det var rigtigt godt, så var de oppe på 5 ton/ha. Marken vi kørte på var på ca 200 ha. Sjovt nok, så fortalte Simon tidligere på dagen at de ikke kunne/ville bakke - og det så vi også her. Alt foregik fremad - men der var jo også plads nok!

De drev ca 2.200 ha med korn på denne lille farm. En nabo havde næsten 40.000 ha!

Inden vi kom af mejetærskeren, var det ved at blive mørkt, så vi kørte lidt videre, og gjorde holdt for natten på en rasteplads 20 km syd derfor.

Onsdag d. 30. november

Vi kørte til den nærmeste by, Narrabri, hvor der var et Bomulds-center. Det var endnu et "pilfinger-sted". Det var spændende at se hvordan bomulds-planterne blev dyrket og hvad de blev brugt til. Australien eksporterer en betydelig del af bomulden.

Vi kørte ud til en nærliggende sø (30 km!) og spiste frokost. Vi havde friskplukket advokado og citron med fra Martha i Toowoomba. De blev spist sammen med nogle rejer - det smagte godt.

Bagefter var vi inde og se "Australien Telescope" som var bygget for at opfange radio-signaler fra rummet.

Vi kørte sydpå til byen Gunnedah. Denne by kalder sig verdens hovedstad for koala'er, så vi kørte efter sigende ud til et særligt godt sted, og vandrede rundt i skoven. Vi var ved at dreje hovedet af led for at finde hovedattraktionen i denne lille by. Måske var den bare for søvnig til at hilse på, for vi måtte køre til vores campingplads i byen med uforurettet sag.

Koala'er sover 80% af tiden, spiser 20% af tiden. Koala betyder "drikker ikke" på Aboriginal-sprog - da de udelukkende lever af saften i bladene (de drikker kun hvis det er meget tørt).

Torsdag d. 1. december

I byen var der et museum for gamle landbrugsting. Så mens Heidi var på indkøb, kiggede Soren rundt i de mange spændende gamle ting. Landbrug i gamle dage i Australien ligner en del det vi havde i Europa - men dog med visse mindre forskelle. Men pga klimaet havde de faktisk mange velbevarede gamle maskiner.

Vi kørte videre syd-øst på. Sidst på dagen kom vi til Singleton. Lige nordvest for byen er der en del kul-miner, og et atomkraftværk.

Vi overnattede på en rasteplads i byen.

 

Design by Futtrup