Heidi og Søren Downunder
Forside > New Zealand


Aktuelt

Nyheder


Vi er godt hjemme, og har haft en rigtig god rejse. Tak til alle der har fulgt os og gjort det muligt på den ene eller den anden måde!

 

Godt nytår!!

 

New Zealand

New Zealand

Mandag d. 5. december

Efter at have faæt afleveret camperen, tog vi en taxi til lufthavnen. Efter sikkerhedstjek fløj vi fra Sydney 11.40 og ankom til Auckland 17.40 (lokal tid).
Det tog næsten en time at komme igennem imigration (hvor de igen gik mest op i frugter og andet levende vi måske havde med). Evelyn og Roy ventede stadigt tålmodigt i lufthavnen, og havde næsten opgivet, men vi kom som de næst-sidste i rækken. Evelyn og Roy havde kørt ca 500 km (som tager 8 timer hernede) for at hente os - undervejs havde de besøgt noget familie. Efter et glædeligt gensyn drog vi sydpå. Efter et par timer kom vi til et sted i bjergene, hvor der var "hot pools" (varme kilder der varmede svømmebasin op). Vi næde at få en varm svømmetur og noget aftensmad inden vi fandt sengen.
Ejerens kone kom og spurgte om ikke lige Roy ville tage et insekt væk fra toilettet. Da Roy havde fanget den (en bille/insekt ting på nok 8 cm længde) løb damen skrigende rundt udenfor og holdt sig på mindst 20 meters afstand!

Evelyn fortalte næste morgen, at hun om natten havde mærket et (lille) jordskælv. Der er ca 1.000 om året, og langt de fleste er knapt mærkbare.

Tirsdag d. 6. december

Efter morgenmaden fik Vi et morgenbad i de varme pools (vel ca 40 grader varme). Vi kørte en times tid til Kiwi-huset, hvor der var mange af den indfødte dyr - deriblandt en "Kiwi" som er national-fuglen. En Kiwi kan ikke flyve, da der engang for mange år siden ikke var nogle fjender, så vingerne forsvandt fra den. Den ligner lidt en fodbold med hals og ben. Da den er natte-aktiv og meget sky, var der meget dæmpet lys i dens hus. Der var også mange fugle og planter at se på.
Lidt syd derfor var der nogle huler. Vi var først i "Waitoma Caves" lidt syd-vest for Hamilton. Der så vi først en drypstenshule med stalagmitter. Det er "istapper" der hænger ned fra loftet og modsat er der nogle der stikker op fra gulvet under dem. Efterhånden som de vokser, når de sammen. Men det tager lidt tid for dem at blive så store. De grøde ca 1 cm3 på 100 år!! Det er kalkstenshuler, så når regnvandet trænger ned gennem overfladen opløser den kalken, og det afsættes så som aflejringer (krystaliseres) på disse "istapper" i hulen.
Et par km derfra var der nogle ligenende huler, men i disse var der "Glow worms" (lysende orme). Det var nogle insekter, som i deres larve-stadie lavede en lille klistret tråd (15 cm), som hang nedad. For at tiltrække insekter (føde) i den mørke hule, havde de en kemisk proces som lavede grønt lys. Vi fik en sejltur i hulen, og der var i tusindvis af små grønne lysende prikker i loftet - lidt som en stjernehimmel! Vi var ca 20 mennesker i gruppen, men skulle være stille for ikke at skramme ormene. Det var en speciel oplevelse at sejle rundt, og det eneste lys var grønne prikker i loftet, og lyden af pludrende vand!

Vi kørte yderligere 5 timer med nogle stop undervejs. Vi kom igennem et område, hvor filmen "Den sidste samurai" var blevet optaget.
Vi var en tur på stranden på vestkysten - og der var sandet sort!! Ikke af olie eller andet skidt, men indholdet af metal gjorde sandet sort (med et stål-blåt skær). Det var flot og specielt!
Hen på aftenen ankom vi til familien Hotters hus i Wawerly.

Onsdag d. 7. december

Til en forandring vågnede vi denne morgen op til blid fuglesang og ellers stilhed - noget nyt efter mange nætter i nærheden af byer og/eller veje med store lastbiler.
Roy tog os med en tur op til en vandkraft-sø en times kørsel nordpå. Vi gik en lang tur i "bushen" (selvsaæt skov) og så mange dyr og fik forklaret hvad alle de forskellige træer og planter hed og hvor de kom fra.

Torsdag d. 8. december

Roy har nogle får gænde som plæneklipper, og de trængte til at blive klippet, så vi fik et hurtigt kursus i den diciplin og så var det vores tur. Det foregik med hånd-saks, så man skulle passe lidt på ikke at klippe i udragende dele på fåret. Det undgik vi så, og fårene løb tyndere derfra.

Roy havde en bekendt med en malkekvægs-gård i nærheden, så der var vi en tur ude og se hvordan de mælkede. De havde 400 kør, og de gik hele året på marken. Der var en mælkestald med 2*40 pladser i sildeben. Der var godt nok kun 40 malkemaskiner, men når en side var færdig, så blev de sat på køerne i den anden side (en smal midtergang, og malkemaskinernes slanger gik op i loftet i midten). Det tog så lige over en time for 400 køer(!) Men de vaskede ikke yveret af inden - nok fordi de går ude, og var nogenlunde tørre - og ikke gav helt så meget mælk som danske køer. Hernede har de planlagt det lidt, så alle kalve kommer i august, og så kan landmændene holde ferie i juni-juli.
Efter en tur ned over markerne gik vi en tur på stranden (stadig med sort sand!).

Fredag d. 9. december

Vejret var ikke til bjerg-vandring (vi skal en tur op på "Roy's bjerg" ("Taranaki") - en dag - men vejret skal være godt den dag).

Vi var en tur i "Wanganui" (40 km øst). Der gik vi først en tur i parken - og så både hvide og sorte svaner!

Der var en tunnel, hvor vi gik 250 meter ind i en bakke, og derefter tog en elevator ca 100 meter op til toppen, hvor der var et udkigstårn.

Vi var på lidt indkøb i hovedgaden, i indkøbscenteret og supermarkedet. De har et noget større udvalg af nogle ting hernede.

Design by Futtrup