Heidi og Søren Downunder
Forside > Niel og Jenny


Aktuelt

Nyheder


Vi er godt hjemme, og har haft en rigtig god rejse. Tak til alle der har fulgt os og gjort det muligt på den ene eller den anden måde!

 

Godt nytår!!

 

Niel og Jenny

Niel og Jenny

Lørdag d. 10. december

Om formiddagen var der marked i Wawerly, og Evelyn stod ved bod og solgte håndarbejdes-ting. det var lidt sjovt at se byen summe af aktivitet. Til daglig sker der nu ikke ret meget i byen.

Over middag drog vi nordpå. Evelyn og Roy kørte os til "Taihape" - en lille by ca 100 km nord for "Palmerston North". Berit (Heidis søster) havde arbejdet for Niel for ca 15 år siden.

Det var nogle meget gæstfrie og hyggelige folk. Vi fik en rundvisning på farmen på ladet af Niel's "truck" (lille lastbil), og var ved hans vandfald - der var flot!

Niel har ca 220 ha (nok mere overflade, da det meste står 45 grader op i luften! Han har også ca et par tusinde moderfår, og en del unge får - ialt ca 5.500 "overvintrende" får (det "tæller" de i - for om sommeren er der mange flere, når de alle sammen har lam).

I haven havde Niel boltet et træ sammen. Det var ved at flække lodret, og hvad var mere naturligt end tage boremaskinen og en lang bolt, og så sætte den igennem hele træt og skrue! Det virkede, for træt stod flot lysegrønt (det lignede et danske bøge-træ, men var vist en slags lys elm).

Om aftenen kørte vi en lille tur på hans "quad-bike" (firhjulet motorcykel/"crosser"), så alle hans hunde (5 stk) og kørte en traktor med vogn over til hans "wool-shed" (klippe-får-skur).

Jenny's datter var blevet gift i den lokale kirke for knap 2 år siden, så vi så lidt video fra det.


Søndag d. 11. december

Vi havde spurgt om der var noget vi kunne hjælpe med, så vi fik et par lånte gummistøvler på og tog over til "wool-shed". Der var et klippe-sjak igang med at klippe fårenes rumpe. Om nogle dage skal resten af fåret så klippes. Det kaldes "dagging" - de klumper af uld med lort der hænger bag på fåret kaldes "dags" (klumper). Vi hjælp med at køre uld og lort ud på vognen og feje. Heidi prøvede at "dagge" et lam, og Soren klippede den ene side af et får (efter at en prof havde klaret alle de svære steder). Begge får overlevede! Klippe-formanden spurgte om vi kom igen nogle dage senere, da de alle skulle klippes...

'Ian Pine' kom også lige forbi og vi fik en snak med ham. Det er "Mr Pine"s søn - Berit arbejdede for Mr Pine da hun var her, og kendte også Ian. Ian kører lastbil nu, men havde førhen klippet får, men det var hårdt for ryggen og hans ankler kunne ikke holde til det.

Om eftermiddagen regnede det, men vi skulle have flyttet nogle får tilbage på marken, så vi fik en regnfrakke på og så afsted.

Jenny havde faæt et beton-æsel foræret, men den stod i byen. Så Niel tog lastbilen og vi fik læsset dyret på og fragtet det hjem i Jennys have - efter at have lånt nogle ramper hos nabøn for at få det på plads.

Om aftenen var der en julekoncert i Taihape kirke - og Jenny tog os med. Det var et kor (som hun plejede at synge i), og det lød flot.

Niel (& co)'s udtryk og historier:

  • "Pulling your leg" = drille/binde en historie på ærmet.
  • "Wash my poors" = vaske mine poter (hænder).
  • "Rattle your dags" = få fingeren ud. (det lort fårene har hængende på rumpen rasler når de løber, og derfra udtrykket, for når det rasler så har de travlt)
  • "Equalizer" = Jenny's udtryk for kagerulle - ifølge Niel.

  • En besogende havde engang fået at vide at det var en speciel race får, der havde længere ben i den ene side, så de kunne gå på siden af bjergene!
  • Hernede er bjergene nogle steder så stejle, at de kan dyrke en hektar på begge sider!
  • En vits gik på, hvorfor Australierne blev begravet en meter dybere end New Zealændere? Fordi på bunden var de alle gode mennesker (der var bare lidt længere derned)

Håber det giver lidt fornemmelse af hans humor - det var ikke kedeligt at være i nærheden af dem!

Design by Futtrup